Socialisatie van je puppy

Socialisatie van je puppySocialisatie is erg belangrijk om een stabiele, vrolijke hond te in de toekomst krijgen. Pups die slecht gesocialiseerd zijn, vertonen vaak agressief, angstig gedrag. Als je een puppy uitzoekt, kies dan de puppy, die blij en vrolijk op je af komt rennen. Ze zeggen niet voor niets, de hond zoekt zelf zijn baasje uit. Het socialiseren begint al bij de fokker zelf. De belangrijkste socialisatieperiode is tussen de vier en twaalf weken, dit wordt de primaire socialisatiefase genoemd. Omdat je een pup pas vanaf circa acht weken mag ophalen, heeft het dus al vier belangrijke weken achter de rug.

De primaire socialisatiefase
Als de pup met acht weken bij je thuis komt, kun je het socialiseren voortzetten. De socialisatiefase heeft immers al deels bij de fokker plaatsgevonden. Tot twaalf weken kun je jouw pup leren omgaan met nieuwe indrukken. Na twaalf weken komt de pup in de angstfase terecht. Nu de pup nog onbevangen in het leven staat, kun je hem overal mee naar toe nemen. Een pup mag nog niet zoveel lopen, dus hij zal de wereld voornamelijk vanuit jouw armen gaan verkennen. Een uitje naar de markt of het schoolplein, leert de pup om te gaan met drukte.

De wereld verkennen met de pup
Wanneer je met je pup een markt bezoekt, kun je hem neerzetten. Als hij erg angstig reageert, beloon hem dan niet met het oppakken, maar geef hem een speeltje als afleiding. Als je angstig gedrag beloont, stimuleer je het angstig zijn. Ook in de angstfase, van twaalf weken tot zes maanden, is het belangrijk om angst niet te belonen met aanhalingen of knuffels. Een pup moet leren op jou te vertrouwen. Door je als roedelleider op te stellen, vertrouwt hij op jou. Een puppycursus kan ook helpen bij de socialisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *